XBRL megoldások

 

EBA ITS

 

 

Az EBA (European Banking Authority) által a 680/2014 rendelettel előírt európai jelentéseket 2013 óta XBRL-ben kell elkészíteni a bankoknak és befektetési vállalkozásoknak. Magyarországon korábban ezt az XBRL fájlt az MNB készítette el excel fájlok alapján, 2020-tól kezdve azonban a felügyelt intézményeknek közvetlenül kell elkészíteni azokat.

 

Cégünk két lehetséges megoldást is fel tud ajánlani ügyfelei számára az EBA ITS-ben (680/2014 EU rendelet) előírt adatszolgáltatási táblák XBRL konverziójára és validálására.

 

A feladatra egyrészt Creditron rendszerünk RG modulját, másrészt a lengyel BR-AG cég Atome: Particles jelentéskészítési rendszerét ajánljuk, amelynek magyarországi partnerei vagyunk.  

 

A Creditron egy nagyobb hozzáadott értékű, de drágább, az Atome:Particles egy belépő szintű, ennek megfelelően olcsóbb rendszer. Amennyiben az ügyfél a felmerülő emberi munka mennyiségét is csökkenteni szeretné, a Creditron RG modul, amennyiben csak a megfelelésre törekszik, az Atome:Particles megvásárlását javasoljuk.

 

Részletek a Creditron RG modulról

Részletek az Atome: Particles-ről

 

 

Szolvencia II

 

 

Az EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) az ún. Szolvencia II szerinti jelentéseket 2016 óta XBRL-ben kéri be a biztosítóktól.

 

A Szolvencia II. jelentések XBRL-ben történő elkészítésére a lengyel BR-AG cég Atome: Particles jelentéskészítési rendszerét ajánljuk, amelynek magyarországi partnerei vagyunk.  

 

 

ESEF

 

Az európai tőzsdei kibocsátók konszolidált éves jelentéseit 2021-től kezdve ún. Inline XBRL-ben is publikálni kell (először tehát a 2020-as éves jelentést). Az Inline XBRL egy olyan fájl, ami lehetővé teszi az XBRL-ben elkészülő jelentés megtekintését böngésző segítségével.

 

Az ESMA (European Securities and Markets Authority) által meghatározott ESEF (European Single European Format) egy IFRS-en alapuló jelentési szabvány, amelyet azonban ki lehet egészíteni az adott cégre jellemző adatokkal, ehhez az XBRL taxonómiát is bővíteni kell. Az ESEF szerinti jelentéskészítés megkezdéséhez tehát egyrészt adatmodellező eszközre, másrészt a folyamatos jelentéskészítéshez iXBRL konverterre van szükség. A felkészülést jelenleg tanácsadással segítjük.

 

Ügyfeleinknek a francia Invoke ESEF rendszerét javasoljuk megoldásként, melynek hazai forgalmazója vagyunk.

 

Részletek az Invoke ESEF-ről